Elektrikli otomobil fiyatları için kritik yıl:2022
31 Ekim 20162010’lu yılların başında hayatımıza giren elektrikli otomobillerde en büyük maliyet olan batarya sorunu yavaş yavaş çözülüyor. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 35 düşen batarya maliyeti bu düşüş trendini sürdürürse 2022 yılında akaryakıtla çalışan araçlar ile elektrikli araçların fiyatları eşitlenecek. Ve ardından talep patlaması yaşanması bekleniyor. Bu durumda da en ağır darbeyi petrol tüketimine vuracak.
Bazı icatlar hemen karşılığını alır, bir ilgi patlaması sonrası satış rekorları üst üste gelir. Bazı icarlar vardır ki önemi ve gerekliliğinin anlaşılması çok uzun zaman alır.
Bu iki duruma da günümüzden örnek vermek gerekirse, akıllı telefonları ve elektrikli araçları gösterebiliriz. 2007 yılında Apple iPhone’u duyurduğunda ABD’deki mağazalarda binlerce insan satın almak için kuyruğa girmişti bile. Ama elektrikli araçlar için durum öyle değil. 1990’lı yıllarda icat edilen elektrikli araçlar biraz da petrol sektörünün baskısıyla uzun süreler uykuda bekledi. Fakat 2000’li yılların girmesiyle elektrikli araçlara olan ilgi de canlanmaya başladı.
Elektrikli arabaların vurgulanmayan başladığı ilk husus çevre faktörleri oldu. Petrol ürünlerine göre daha temiz enerji oluşu, karbon salınımına etkisi gibi konular haberleştirilmeye halkın bilgisine sunulmaya başlandı.
OBAMA’NIN 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ BEKLENTİSİ GERÇEKLEŞMEDİ AMA…
ABD Başkanı Barrack Obama, 2011 yılında verdiği bir demeçte elektrikli araçların geleceğimiz için çevreye yapacağı olumlu katkıyı anımsatmış ve 2015 yılında ABD’de 1 milyonu aşkın elektrik otomobilin yollarda olacağını tahminlemişi. Obama rakam konusunda yanılmış olabilir, – O rakam 700 binlerde kaldı- ama elektrikli otomobillerin geleceği konusunda çok haklıydı.
2010’ların başlarından itibaren birçok üretici elektrikli otomobiller üretmeye ve bu araçları tüm dünyaya satmaya başladı.
“YÜKSEK FİYATLAR CEZA GİBİ”
Günümüzde elektrikli araçların petrol ürünleri ile çalışan otomobillerden daha pahalı olmasın en önemli nedeni üretim maliyetlerinin yüksek olması gösteriliyor. Elektrikli otomobil fikrinin insanlar tarafından beğenildiğini, hükümetlerin sağladıkları birçok ayrıcalığa rağmen fiyatların hala yüksek olduğunu savunan Renault CEO’su Carlos Ghosn, elektrikli otomobil almak isteyenlerin yüksek fiyatlar ile cezalandırılmaması gerektiğini ifade ediyor.
Üretim maliyetlerinin düşürülmesi için yeni teknolojilerin geliştirilmesini beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Fakat elektrikli otomobil sahibi olmak konusunda çok da enseyi karartmamak gerekiyor.
EN BÜYÜK MALİYET BATARYADA FİYATLAR DÜŞÜYOR
Zira, eletkrikli otomobil kullanımını maliyetli kılan en büyük unsur yüksek batarya maliyetleri. Şarj edip yola çıkması ucuz olabilir ama şarj edeceğiniz bataryaların yüksek fiyatları tüketicileri çok zorluyor. Öyle ki elektrikli otomobillerin üzerindeki bataryalar satılmak yerine kiralanıyor. Buna rağmen maliyetler hala çok yüksek. Bu yüksek maliyetler de elektrikli araçların satış rakamlarının düşük kalmasına neden oluyor.
Güzel olan haber ise batarya fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanması… Analizler batarya fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 35 düştüğünü ve bu düşüş trendinin daha da süreceğini gösteriyor.
2022 YILINDA FİYATLAR EŞİTLENECEK
Bloomberg Yeni Enerji Finansmanı adlı araştırmasının sonuçlarına göre 2022 yılında elektrikli araçlar ile normal araçların fiyatları eşitlenecek. Beklenen talep artışları sonrasında üreticilerin maliyetleri de düşmeye başlayacak.
Yine aynı araştırmaya göre, 2040 yılı geldiğinde bugün tüm dünyada yüzde 1 payı bulunan elektrikli otomobillerin satış payı yüzde 35’i bulacak. Ortalama elektrikli araç fiyatı ise 22 bin dolar seviyelerinde olacak. Yani diğer bir deyişle 2040 yılına geldiğimizde satılan her 100 araçtan 35’i elektrikli olacak.
PETROL TÜKETİMİ DE AZALACAK
Tabii ki elektrikli araç piyasasında yaşanacak artışların en büyük etkisi petrol sektörüne olacak. Bloomberg tarafından yapılan tahminlere göre 2040 yılında petrol tüketimi yüzde 14 düşecek.
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ ÖZEL