Bakanlığın garajı çevreci oldu
18 Temmuz 2012Özcan Yıldırım – Elektrikli otomobil konusunda kamuoyuna öncülük eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araç filosuna 5 elektrikli otomobil kattı.
Özcan Yıldırım – Elektrikli otomobil konusunda kamuoyuna öncülük eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araç filosuna 5 elektrikli otomobil kattı. Müsteşar ve müsteşar yardımcılarına da makam aracı olarak hizmet veren otomobiller, bakanlık şoförleri arasında ilgi odağı oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın OYAK tarafından Türkiye’de üretilen ve Başbakanlık’a hibe edilen elektrikli otomobili nisan ayında kullanmasıyla başlayan elektrikli araç serüveni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın araç filosuna 5 elektrikli otomobil katmasıyla yeni bir döneme girdi.
Müsteşar ve müsteşar yardımcılarına makam aracı olarak yaklaşık iki aydır hizmet veren otomobiller için Bakanlık bahçesine 2 şarj istasyonu monte edildi. Elektrikli otomobil şarjı konusunda eğitim alan 2 görevli tarafından şarja takılan otomobillere, bakanlık şoförleri de tam not verdi.
Yaklaşık 6 liralık elektrikle dolan bataryayla ortalama 185 kilometre yol gidilebilen araçlar, şarj istasyonu alt yapısının yaygınlaşması ve daha yüksek kapasiteli bataryaların üretilmesiyle Bakanlığın Ankara dışındaki görevlerinde de kullanılacak.
-“Yüzde 100 elektrikli” yazacak-
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’nde elektrikli araçlara özel önem atfedildiğini anımsatarak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu konuda kamuoyuna öncülük ettiğini söyledi.
Bakanlığa ait fosil yakıtlı diğer otomobillere göre elektriklilerin daha ekonomik, sessiz ve çevreci olduğunu ifade eden Ergün, farkındalık oluşturmak için elektrikli otomobillere “yüzde 100 elektrikli” çıkartmaları yapıştırmayı planladıklarını bildirdi.
-“5 araçtan 1’i elektrikli olacak”-
İçten yanmalı motor teknolojisinde yarışa geç başlayan Türkiye’nin elektrikli otomobiller konusunda yarışa herkesle aynı anda başlama fırsatı yakaladığını dile getiren Bakan Ergün, “Türkiye, bu yeni yarışta ilk sıralarda olabilir. Zira siyasi ve ekonomik istikrar, üretim özelliklerimiz, iç ve dış pazar potansiyelimiz, bize büyük avantajlar sunuyor” diye konuştu.
Gelecek 10 yıl içinde trafikteki her 5 araçtan 1’inin elektrikli olmasının beklenmesinin bu konuya ayrı önem vermelerini sağladığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
“Otomotiv Strateji Belgesi’nde elektrikli araçların hem üretimi hem de kullanımıyla ilgili önemli eylemler belirledik. Yerli marka oluşturma sürecinde büyük ihtimalle elektrikli modeller alanında önemli işler yapılabilir. Elektrikli araç pilleri üzerinde çalışan önemli firmalarımız zaten var. Otomotiv stratejimizde de bu tür araçların kullanımı konusunda farkındalık seviyesini artırmak, kamu alımlarında bu araçların tercih edilmesini sağlamak ve bu araçların kullanımını özendirmek gibi eylemler de bulunuyor. Bakanlığımız aldığı 5 araçta bu kapsamda oldukça önemli.”
Yayıncı: Zülal Eser – Ankara