BMW i3’ü seriye bağladı
16 Aralık 2013Yağmur ve fırtınanın birbirine karıştığı soğuk bir günde THY’nin sekiz ay önce başlayan direkt seferiyle Leipzig’deyiz. Birbiri ardına dizilmiş aynı model farklı renklerde arabalarla alınıp 20 dakikalık yolculuktan sonra bir uzay istasyonunu andıran yüksek tavanlı bir binaya giriyoruz. Yönetim binası ünlü mimar Zaha Hadid imzasını taşıyor. Arabaların yapım aşamalarının izlenebildiği böylesi bir yönetim binası yapmaktaki amaç, çalışanların nasıl bir sürecin parçası olduklarını anlamalarına yardımcı olmak.
Evet, Türkiye’den ziyarete gelen ilk gazeteci grubu olarak BMW’nin 14 ülkedeki 28 üretim merkezinden biri olan, çevresel sürdürülebilirlikte sektöre yeni standartlar getiren Leipzig fabrikasındayız. Buraya gelişimizin nedeni, seri üretime geçen ilk elektrikli otomobil i3’ün baştan sona yapım aşamalarını görmek.
Yeni bir sayfa
BMW’nin elektrikli ‘i3’ serisi hem tasarım hem de teknik olarak yeni. Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız bu modelle sürdürülebilir üretimde yeni bir sayfa açıldığını söylüyor. BMW grubu 2007 yılında yenilenebilir enerji kaynak ve kullanımına şehir içi ve şehirlerarası ulaşım alanlarında da ihtiyaç duyulacağı senaryolarına paralel olarak elektrikli otomobil çalışmalarına başlamıştı.
2009’da Mini E, 2011’de Active E adını verdikleri elektrikli araç deneme modellerini kamuoyuyla paylaştılar. Aslında bu araçların hepsi bir anlamda ‘BMW i’ markasının ön çalışmaları oldu. Tamamen elektrikle çalışan ‘i3’ ağustos ayında ‘Doğuştan elektrikli’ sloganıyla tüm dünyaya tanıtıldı. Ve ekim ayında da 400 milyon euroluk yatırım yapılan ‘i3’ün seri üretimine geçildi.
BMW i3’ün kaportası tamamen termo plastik. Aracın sadece tavanı için karbon fiber takviyeli plastik kullanılıyor. Özetle söylemek gerekirse i modelleri çelik ve alüminyum kasalı arabalara göre hem ekonomik hem de ekolojik. Normal bir araba üretimine oranla yüzde 50 enerji, yüzde 70 su tasarrufu yapılıyor ve yüzde 100 yeşil enerji kullanılıyor.
Leipzig fabrikası konvansiyonel bir tesise göre global ısınmaya yüzde 50 daha az zarar veriyor. Kullanılan elektriğin tamamı fabrikanın bahçesinde bulunan rüzgâr türbinleriyle elde ediliyor. Parça boyama yapıldığı için enerji tüketimi geleneksel boya atölyesinin sadece dörtte biri kadar.
‘i3’ün tamamı 160 robot tarafından montajlanıyor. 200’e yakın işçi sadece süreci kontrol ediyor. Normal arabalardan farklı olarak karbon fiber çok hafif bir madde olduğu için kaporta bölümü tek kata yayılmış. Robotlar parçaları bir sonraki istasyona taşıyabiliyor. Bir arabanın üretimi 20 saatte tamamlanıyor. Yine aynı fabrikada normal bir araç olan X 1 ise 40 saatte üretiliyor.
Ortalama 100 kilometre sürat yapan ‘i3’ün lityum iyon bataryası sayesinde günde 130-160 kilometre arası bir menzili var. Şarjı ise normal bir elektrik priziyle 8 saatte, şarj istasyonlarında ise 20 dakikada şarj ediliyor. Menzili iki silindirli benzinli bir motorla 300 kilometreye kadar çıkarılabiliyor. Bu özellikleriyle i3 daha çok şehir içi kullanımına uygun. 120 adet BMW i3 temmuzda Türkiye pazarına giriyor. Avrupa’da 35 bin euro olan satış fiyatının bizde 40 bin euro civarında olması bekleniyor. Hollanda 4000 araç sipariş etmiş ve kotayı doldurmuş. Bizde ise henüz satış yok. Gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya için herkes üstüne düşeni yapmalı.
Son kontrol, ikinci kuşak Türkiyeliye teslim
Leipzig’de üretilen arabalar 196 kişilik teknik ekibin kalite kontrolünden geçtikten sonra fabrikadan çıkarak tüketiciye ulaşıyor. Kontrol ekibinin başında İrfan Koçer var. 1966’daki Varto depreminden sonra Almanya’ya göçen bir ailenin oğlu olan 33 yaşındaki Koçer, 1995’te daha teknik lisede okurken BMW’de çalışmaya başlamış. Liseyi dereceyle bitirdiği için hemen Wurzburg’daki Teknik Üniversite’ye kabul edilmiş. Ardından da ekonomi yüksek lisansı yapmış. 2003 yılından beri de Leipzig’de. “BMW’de gözümü açtım, başka bir yerde çalışamam, her sabah işe gideceğim diye mutlu uyanıyorum” diyen İrfan Koçer’in kendisi gibi Almanya doğumlu eşi, işsizlik oranının yüzde 10’un üzerinde olduğu Leipzig’de iş bulamadığı için şimdilik evde oturuyor.
http://www.radikal.com.tr/yazarlar/muge_akgun/bmw_i3u_seriye_bagladi-1165972