İLK YERLİ ELEKTRİKLİ OTONUN FİŞİNİ ÇEKTİ!
14 Şubat 2014İlk yerli elektrikli otonun fişini çekti! Türkiye’de üretilen Renault’nun ilk elektrikli modeli Fluence Z
İlk yerli elektrikli otonun fişini çekti! Türkiye’de üretilen Renault’nun ilk elektrikli modeli Fluence Z.E.’nin dönemi kapandı. Oyak Renault, Avrupa’da beklenen talebi görmeyen otomobilin üretimini durdurdu. Elektrikli otomobillere 4 milyar euro yatırım yapacağını açıklayan Renault’nun hedefleri şaştı .Vatan GazetesFnden Mete Tansu’nun haberine göre, Fransız marka, Türkiye’de üretilen ilk elektrikli otomobili Fluence Z.E.’nin üretimini durdurmaya karar verdi. Renault’nun yeni stratejisi doğrultusunda 2010 yılında OyakRenault’nun Bursa tesisindeki bantlardan inmeye başlayan Fluence Z.E.’nin üretimi 2013’ün sonunda sessiz sedasız sona erdi. Türkiye’de üretilen ilk elektrikli aracın macerası 3 yıl sürdü. Renault’nun bu kararı almasında elektrikli araçlara beklenen talebin gelmemesi etkiliydi. 2009’da Fluence Z.E.’nin Bursa’da üretileceğini duyuran Renault’nun hedefleri büyüktü. Şirket, elektrikli araçtan yılda 20 bin adet üreteceğini, talebin artması halinde bu rakamı 30 bin adede kadar çıkarabileceklerini açıklamıştı. Oyak Renult’ya en büyük sipariş İsrail’den gelmişti. Oyak Renault, İsrailli şirket Better Place’yle yaptığı anlaşmaya bağlı olarak İsrail ve Danimarka’ya 5 yılda 100 bin adet elektrikli Fluence ihraç edecekti. Ancak tahminler tutmadı, Avrupaülkelerinden elektrikli Fluence’a istenilen sayıda şipariş gelmedi. Türkiye’de 215 adet satıldı ilk yerli elektrikli araç, Türkiye’de de rağbet görmedi. Türk halkının 2012 yılının ortasında tanıştığı ve ’10 liralık elektrikle Ankara’ya gitmeyi’ planladığı Fluence Z.E.’den bugüne kadar 215 adet satıldı. Peki dünyanın en pahalı benzinini kullanan vatandaş neden tercihini 100 km’de 2.5-3 lira yakan elektriklilerden yana kullanmadı? Elektrikli araçlar için altyapı sorununun çözülememesi yani yeterince şarj istasyonunun kurulamaması en büyük sıkıntı oldu. Uzun süren batarya şarj süreleri ve kısa menzil de satışları olumsuz etkiledi. Renault, yeni stratejisinde Zoe Z.E., Twizy Z.E. ve Kangoo Z.E.’ye ağırlık verecek. Zoe ile Twizy, bu yıl satışa sunulacak. Tahminlertutmadı Renault CEO’su Carlos Ghosn, 2020’de elektrikli araçların toplam pazarın yüzde 10’unu temsil edeceğini öngörüyordu. Hedefi 500 bin elektrikli Renault satmaktı. Ancak satışlar tahminlerin çok altında. Elektrikli otoların toplam satışı Avrupa’da 14 binde kaldı. Elektrikli Renault Fluence evdeki 220 voltluk prizle 6-8 saatte şarj edilebiliyor. Otomobil tam şarjla 185 kilometre yol katedebiliyor.(İHA)
satış fiatı makul bir hale getirilmiş olasa, yani gelir düzeyi düşük halk sınıfına göre ayarlansa, bak bakalım satış patlaması nasıl oluyo.
ucuzlar o rahat olun
Vatandaşımız cahil değil böyle nimet bi arabayı neden almasın?
1.Fiyatı çok yüksek
2.BATARYA aidat ücreti bildiğim kadarıyla 100 euro
3.Çok yavaş şarj oluyor
Bütün bunları topladığında dizel araç ile yıllık maliyeti hmeen hemen aynı oluyor e ozaman ne anlamı kaldı elektrikli aracın pil parası olmasa kesinlikle alınır…
bu aracla ilgili yorum yaparken neden sıfır mtv vergisinden diger araclara uygulanan yag servis maliyetlerinden yada bellı surelerle yapılan ve bin lirayı bulan trlgel servis masraflarından kımse bahsetmiyor.cahil cahil tek akla gelen aylık aku kırası herkezşn tek derdi. saydıgım servis maliyetlerini neden kimse görmüyor.renault aku kırası karsılıgında akuyu garantı edıyor ve daha uzun melzıllı aku uretıldıgınde degıstırmeyı tahaahut edıyor. malıyet hesapları yapılıyorsa bunlarıda hesap edın
ankara-istanbul 3 liraymış diye millete yutturuyolar… elektrik otomobilin 3 yıllık toplam masrafı bir dizel arabadan daha fazla… elbette satmaz.
Sözde ekonomik; renault firması türklerin aptal olduğunu veya hesap kitaptan anlamadığını düşnüyor sanırım.Bu aracın şarz süresi çok uzun ve akü kirası gibi bir durum var buda firma yakıta değil paraları bana verin gibibişey. Tüketici hertürlü zarar göreceği yatırıma gimemekte hakli.Elektirikli aracın toplam gideri petrolle çalişan araçların toplam giderinin 1/4nü geçmemeli yani %75 yıllik kazancı olmali.