Sektörden ilk tepkiler
25 Kasım 2010Elektrikli otomobillere yönelik vergi düzenlemesiyle ilgili olarak ilk şoku atlatan otomotiv sektörü temsilcilerinden açıklamalar gelmeye başladı.
Torba kanun taslağında sadece elektrikli otomobillerle ilgili düzenlemenin olduğunu belirten yetkililer, hibrid araçlara yönelik olarak ise herhangi bir düzenlemenin olmamasından yakındı.
Toyota’dan sitem
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Önerilen torba kanun taslağında hibrid araçların ve diğer çevreci teknolojilerin kullanımını teşvik eden bir uygulama görülmemekte olup, sadece elektrikli araçlara özel bir ÖTV düzenlemesi yapılması gündeme alınmıştır. Biz Toyota olarak, emisyon salımına yönelik çevreci vergilendirme sisteminin hayata geçirilmesini ve teşviklerinin uygulanmasını önemle vurguluyoruz. Bu yönde de yaptığımız görüşmelerde, sürdürülebilir ulaşım açısından kısa, orta ve uzun vadede çevreci teknolojileri destekleyen vergilendirme uygulamalarına geçilmesini önermekteyiz. Beklentimiz, Avrupa ve dünyada uygulanan vergi mevzuatlarının ülkemizde de uygulanarak ‘kirleten öder’ mantığının sistem olarak kullanılmasıdır. Sadece elektrikli araçlar düşünülerek yapılan öneri dünyadaki mevcut uygulamalarla da örtüşmemektedir. Bu öneri çalışmalarına özellikle çevre dostu ve kalitesi milyonlarca müşteri tarafından takdir edilen hibrid araçlara yönelik teşvik uygulmalarının da dahil edilmesini son derece gerekli görmekteyiz.”
Hibrid’de cc var
Bozkurt’un açıklaması net. Ama hükümet tarafından hibrid araçlara yönelik şöyle bir bakış açısı var; “Yüzde 100 elektrikli araçlarda başka hiç bir motor bulunmuyor. Adı üstünde hibrid (melez) araçlarda ise elektrikli motorun dışında konvansiyonel (benzin veya dizel) motorlarda yer alıyor. Yani bugün Toyota Prius’ta elektrikli motorun yanısıra 1.8 litre benzinli bir motor bulunuyor. 1.8 litrelik bir motor olunca da otomatik olarak mevcut vergi düzenlemesinin içine giriyor.”
Bozkurt bu noktada haklı olarak sitem ediyor. “Madem elektrikli otomobilleri en düşük vergi dilimine sokuyorsunuz o zaman tüm hibridleri de aynı vergi dilimine alın” demeye getiriyor. Haklı ama yeterli mi. Tabiki hayır..
Aybar: Resmi açıklama bekliyoruz
Kuşkusuz elektrikli otomobillere yüzde 37 ÖTV gelmesi Türkiye’de en çok Renault’yu etkileyecek. Elektrikli araçların yaygınlaşması için bir taraftan yerel yönetimlerle işbirliği yapan diğer taraftan Türkiye’de üretilen elektrikli bir modele sahip olan Renault Mais’in Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu konuda hükümetten resmi bir açıklama beklediğini, aksi takdirde yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi. Kanunun detaylarını öğrenmek için Ankara’ya uçan Aybar durumu, “Siyası otoritenin kararıdır. Bekleyip göreceğiz” yorumuyla özetledi.
ODD: Tanımsızlık ortadan kalktı ama gerçek teşvikler bekliyoruz
OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, elektrikli otomobiller ile ilgili süre gelen vergi konusundaki tanımsızlığın bu açıklama ile sona erdirildiğini belirterek, “Bu tanımsızlığın adlandırılmış olmasını tabii ki olumlu karşılıyoruz. Ancak, sektör olarak arzumuz, çevreci teknolojilerin desteklenmesinde bir topyekün yaklaşımın benimsenmesi ve uygulanması” diye konuştu. Bayraktar şöyle konuştu: “Atılması gereken ilk adım, Türkiye’nin bir CO2 salınım hedefi koyması ve bu hedef doğrultusunda elektrikli otomobiller, hybrid teknolojiler, CO2 salınımı düşük otomobiller ve en önemlisi çevreye en büyük zararı veren trafikte hurda otomobillerin kaldırılması konularını kapsayan ve gerçekten teşvik edici desteklerin bir an önce hayata geçirilmesi. Bugün etrafta patlamaya hazır birer el bombası olarak dolaşan ve çevreye ciddi anlamda zarar veren araçların trafikten kaldırılmasına yönelik acil ve kalıcı bir çözüm hayata geçirilmediği sürece çevre konusunda istediğimiz seviyelere gelmemiz mümkün değil. Sektör, çevreci teknolojiler konusunda üzerine düşeni büyük bir inançla yerine getiriyor, bunların kalıcı sonuçlar verebilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesi için de teşviklerin pekçok alanda ve gerçekten cesaret verici bir kapsamda yapılıyor olması gerekiyor. Bu nedenle geçtiğimiz aylarda açıklanan Strateji Belgesi’nin hayata geçirilmesi yönünde çok hızlı adımların atılması ve topyekun bir çalışmanın başlatılması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.
Peugeot: Hibrid de dahil edilmeli
Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux ise şu açıklamayı yaptı: “Uluslararası otomotiv dünyasında hibrid ve elektrikli araçlar önümüzdeki yıllara damgasını vuracak. Türkiye’de de bu yeni nesil otomobillerde uygulanması öngörülen vergi oranlarının yer aldığı Kanun Taslağı üzerinde çalışılıyor olması sektörümüz adına çok sevindirici bir gelişme. Türkiye de 2010 yılında “Avrupa’nın tek gelişen otomobil pazarı” olarak bu teknolojik dünyada önemli aktörlerden biri olacağını kanıtladı. Ülkemiz, çevreci araçlara önümüzdeki dönemde daha fazla önem vererek gelecek nesillere daha güzel ve temiz bir Türkiye bırakma şansına sahip olacak. Söz konusu Kanun Taslağı’na elektrikli araçların yanısıra hibrid araçların da dahil edilmesi ve bu çevreci teknolojilere sahip araçların daha ulaşılabilir fiyatlarla tüketicilere sunulmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması halinde 2011 yılından itibaren Peugeot marka hibrid ve elektrikli araçları Türkiye pazarına sunmaya hazırız. “