Elektrikli otolar İzmir’de üretilecek
04 Ağustos 2011Brightwell Holdings Yönetim Kurul Başkanı ve ESİAD Yönetim Kurul Üyesi Alphan Manas, elekrikli oto projesini İzmir’de gerçekleştirmeyi planlıyor.
Nihal Işık-2009 yılından bu yana elektirikli oto için çalışmalarında 40 milyon euroya yakın yatırım yapan Brightwell Holdings Yönetim Kurulu Başkanı ve ESİAD Yönetim Kurul Üyesi Alphan Manas, hangi bölgenin hangi alanda büyümesi gerektiğine karar verilip, planlanmasının yapılması gerektiğini söylüyor. İzmir’in tek başına incelediğinde sanayisinin oturmadığını, Manisa ile paketlendiğinde birşeyler yapılabildiğini söyleyen Manas, “İzmir, yerleşim yeri olarak uygun değil. Manisa’nın sanayi bağlamında yerleşim yeri daha uygun fakat İzmir’e sanayiyi getirmediğimiz zaman geriye elle tutulur birşey kalmıyor. Bir İzmirli olarak düşündüm ve İzmir’in sanayi açısından gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmaya karar verdim. İzmir milletvekili ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir ESİAD ziyaretinde bu konuyu gündeme getirdim. İzmir için önem arz edip edemeyeceği ve öncelikli konularına alıp alamayacağını öğrenmek istedim. Manevi destek bekliyorum” diye konuştu.
İZKA en aktif ajans
İzmir’e yapılacak bölgesel yatırımlarla eksik kalan taşların yerine oturacağını, İzmir’in tanıtılması için önemli bir adım atılacağını söyleyen Manas, “İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Türkiye’deki kalkınma ajansları içinde işini en iyi takip eden, aktif olarak çalışan bir ajans. Ama özel bir kuruluş ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile bağlantılı. Bu yüzden yönetmelik ve tüzükleri gereği çabaları sınırlı oluyor. Üniversitelerle ilgili test laboratuvarları ve araştırma merkezleri gibi yatırımlar yapabiliyorlar. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nün yenilenebilir enerji mükemmeliyet merkezi kurulmak isteniyor. Bu konuda Ege Üniversitesi çok istekli. Fakat İZKA desteğiyle başvurulan bu merkez çalışmaları DPT tarafından, Başbakanlık genelgesiyle Bilim Yüksek Kurulu kararıyla red ediliyor. Görev paylaşım ve karar verme de sıkıntı olduğu için Yenilenebilir Enerji Mükemmeliyet Merkezi İzmir’de kurulamıyor” dedi.
Türk malına özlem var
İzmir’de canlı bir ekonominin olabilmesi için üretici yatırımcılardan işbirliği bekleyen Manas, İzmir için yapılacağı söylenen 35 projenin, çoğunun kentin altyapısına yönelik olduğunu söyledi. Manas sözlerine şöyle devam etti: “İzmir’de yaşamı değiştirecek projeler alt yapı ile değil, üstte yaşamın nasıl döndüğüyle ilişkilidir. Elektirikli araba projeme Tilter firmasını satın alarak başladım. Türkiye’de elektirikli arabada yatırım yapan benden başka Türk yatırımcı yok. Park sıkıntısı çeken, kalabalık şehirlerde çok rahat kullanılabilen 3 tekerlekli tasarlanan araçlardan yılda 20 bin adet üretim yapılabilecek. Şarjı tam olan elektirikli oto 120 km. yol yapabilecek. 10 bin euroya satılacak arabalar için şimdiden birçok sipariş aldım. Elektirikli otolar diğer otolara göre parça sayısı onda bir daha az ve yağ, pas gibi birşeyi yok. Yol boyunca hem park hem de şarj yerleri belediyeler tarafından ayrılacak. Bu nokta da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteğini alacağımdan eminim. Dikkat çekmemizin sebebi 50 yıldır bir Türk malı araba firmasının olmamasıdır. İnsanlar da Türk malına özlem var. 4 tekerlekli firmalar ile de görüşmelerim devam ediyor.”