Emma Alternatif Enerji Sistemleri, Elektrikli arabalar için güneş enerjisiyle çalışan hızlı şarj istasyonları hazırlıyor
06 Ekim 2011Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) bünyesindeki Teknokent’teki uluslararası ARGE kuruluşu Emma Alternatif Enerji Sistemleri’nin Genel Müdürü Ahmet Aydınlı, güneş enerjisinden sanayide de faydalanmak amacıyla yürüttükleri çalışmaların başarıyla sonuçlandığını kaydetti.
Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının güneş enerjisinden daha fazla yararlanarak, ülkenin kaynaklarına katkıda bulunmak, elektrik enerjisinden tasarruf ederek kamu ve özel kuruluşların giderlerini azaltmak olduğunu söyledi.
Emma Alternatif Enerji Sistemleri’nin, 6 yıl önce Bangkok’ta ARGE projesi olarak başladığını ifade eden Aydınlı, şöyle konuştu:
”Bugüne kadar güneşin elektrik gücü olan fotovoltaik enerjiden monofaze elektrik üretilmişti. Ama biz onu sanayide kullanılabilmek için trifaze elektrik üretmeye gayret ettik. Türk ve Japon mühendislerinin işbirliği içerisinde yapılan bu ARGE çalışması 6 yıl sonra başarıyla sonuçlandı. Şimdi patentin Türkiye’den çıkarılması amacıyla projemizi Türkiye’ye taşıdık. Pamukkale Üniversitesi Teknokent’i bizi davet etti. Projemizi sunduk, kabul etiler. Çalışmalarımız PAÜ Teknokent’te devam ediyor. Buradaki ARGE tesisimizde ilk yaptığımız prototipleri sunuyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Çünkü bunun Türk Patent Enstitüsüne başvurusu yapıldı. Dünyaya Türkiye’nin patenti olarak sunmak istiyoruz.”
ARGE projelerinin sunum merkezinde elektrik motorlarının çalışması, 160-170 dereceye kadar buhar elde edilmesi ve tarımsal sulama motorlarının fotovoltaik enerji ile çalışmasını başarıyla tamamladıklarını ve bir tekstil makinesini çalıştırdıklarını anlatan Aydınlı, şöyle devam etti:
”Sayın Başbakanımız da sık sık ‘kendi patentimizi kendimiz dünyaya sunmalıyız, yerli otomobil, yerli uçak’ derken biz yerli enerji, yani güneş enerjisinin trifaze elektriğe dönüştürülmesi patentini de dünyaya Türkiye’den sunmak istedik. O yüzden çalışmayı Japon-Türk mühendislerinin ARGE çalışmasını Bangkok’tan Türkiye’ye taşıdık. Sistem elektrik enerjisinin kullanıldığı her yerde, gemilerde, uçaklarda dahi kullanılabilecek. Elektrikli otomobillerin hızlı şarj istasyonlarının kurulum çalışmalarını hazırlıyoruz. Elektrikli otomobil motoru yapıldı ama belli bir kilometreden sonra akünün doldurulması gerekiyor. İşte bunun hızlı dolumunun yapılabilmesi için, elektrik enerjisi kullanmadan dağ başlarında, çöllerde, uzak yerlerde elektrik hattının olmadığı yerlerde biz çözüm olarak kendi teknolojimizi sunuyoruz. Hem bedava bir enerji, hem de çok hızlı bir dolum sağlıyor.”
Ahmet Aydınlı, sistemin mermer ocaklarındaki makinelerin elektrik enerjilerinin karşılanmasında, boya ve apre sanayinde gerekli olan buharın sağlanmasında, tarımsal sulamada sondaj kuyularındaki elektrik motorlarının elektriğinin, enerji kaynaklarına uzak maden ocaklarının elektrik enerjisinin sağlanmasında kullanılabileceğini belirtti.
Ormancılıkta elektrik enerjisinin olmadığı alanlarda kurulacak işletmelerde de sistemin işe yarayacağını ifade eden Aydınlı, ”Denizcilik işletmelerinde ve açık denizlerde gemilerin yakıtlarının karşılanması, balıkçılık sektöründe dağlarda ve açık deniz kültür balıkçılığında enerji ihtiyacının karşılanması gibi her türlü enerji ihtiyacında sistem kullanılabilir” dedi.
Dünyada ve Avrupa’da fotovoltaik güneş enerjisinin kendini amorti etme süresinin genelde 5-10 yıl arasında olduğuna dikkati çeken Aydınlı, ”Biz teknolojimizle bunu 3 yıla indirdik. Şu anda kurduğumuz bütün sistemlerde üç yılda amorti garantisi veriyoruz. Hatta bazı yüksek elektrik enerjisi tüketen yerlerde, aylık 30-40 bin lira elektrik faturası ödeyen tesislerde bunun amorti süresi 1,5-2 yıla kadar inebilir” diye konuştu.
Aydınlı, dünyada en bol enerjinin güneş enerjisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
”Biz en kıt ve en pahalı enerjilere yönelmişiz. Yerin metrelerce altından kömür çıkarıyoruz. Bunu yakarak termik santralden elektrik elde ediyoruz. Bazı yerlerde doğayı tahrip ederek hidrolik enerji sağlıyoruz. Bunlardan elektrik elde ediyoruz. Ama en kolay olanı güneşten… Bugüne kadar teknolojik ilerleme sağlanamadığı için bunu elde edememiştik. Artık bu ARGE projemizle sanayicimiz de dünya sanayicisi de makinelerini güneş enerjisi ile çalıştırabilecek. Dünyaya böyle bir patenti Türkiye’den sunacağız. Artık sanayinin elektriğini güneşten sağlayacağız.”
Türkiye’de enerji ihtiyacının yüzde 0,5’nin ancak güneş enerjisinden sağlandığını anlatan Aydınlı, ”Hedefimiz 5 yılda bu oranın 5 kat artırılarak yüzde 2,5 oranına çıkarılmasına katkı sağlamak. 400 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanmasına katkı vermeyi hedefliyoruz” dedi.A.A