Elektrikli Otomobiller Türkiye İçin Fırsat

Elektrikli Otomobiller Türkiye İçin Fırsat

15 Eylül 2010 0 Yazar: ElektrikliOto

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, elektrikli otomobiller için sektör temsilcilerini Ekonomik Koordinasyon Kurulu’na davet edeceklerini belirtti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, 2011 yılının başından itibaren Türkiye’de üretilecek elektrikli otomobillere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Otomotiv sektöründe 2013 dönemine kadar hangi adımların atılmasına dair çalışmayı EKK’da netleştireceklerini bildiren Ergün, daha sonra oluşturulacak strateji belgesi ve eylem planını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Ergün, elektrikli otomobiller için sektör temsilcilerini EKK’ya davet edeceklerini dile getirdi.

Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi’ni sektörle birlikte hazırladıklarını dile getiren Ergün, son şeklinin verileceği EKK’ya da sektör temsilcilerinin davet edileceğini, strateji belgesine son şeklini verirken, sektör temsilcilerinin de EKK’da bulunacaklarını anlattı.

”ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE’DE ÜRETİLMESİNİ ÖNEMSİYORUZ”

Nihat Ergün, elektrikli otomobillerin Türkiye’de üretilmesini çok önemsediklerini dile getirerek, şunları söyledi.

”Otomotiv sektörü Türkiye’de hepimizin önemsediği bir konu. Yani otomotiv sektörünü önemsiyoruz. Otomotiv sektörü ihracatta Türkiye’nin en önemli sektörlerinden. Bu konuyu ihmal edemeyiz. Şimdi yeni teknolojiler gelişirken, elektrikli araçlar teknolojisi gelişirken bu sefer Türkiye fırsatı kaçırmamalı. Çünkü kimse tam olarak büyük ilerleme kaydetmiş değil elektrikli araçlarda.

Herkes yolun başında, biz de yolun başındayız. Çok ciddi Ar-Ge çalışmaları da var. Elektrikli otomobil üzerinde çalışan firmalarımız var. Yan sanayi de bu konuda çalışıyor. Pil üretiminde motor üretimine kadar çalışılıyor. Elektrikli araçlarda araba üretmek Türkiye açısından bugün itibariyle sorun değil. Dünyanın en kusursuz araçları Türkiye’de üretiliyor. Mühendislerimiz, teknikerlerimiz, işçilerimiz çok iyi.”

Bakan Ergün, bundan sonra Türkiye’nin, Ar-Ge’ye tasarıma, markalaşmaya, Türkiye’ye özgü markaya önem vererek, otomobil sektöründe daha yüksek katma değerli, daha ileri teknolojide üretilen ürünlerin ortaya koyması gerektiğine değinerek, Türkiye’nin sadece dünyadaki diğer markaların burada montajını yapan ve pazarlayan konumdan, hemen yeni markalar oluşturan, yeni teknolojiler geliştiren, inovatif, tasarımcı bir konuma yükselmemiz gerektiğini kaydetti.

”VERGİ MODELİ İÇİN MALİYE BAKANLIĞI İLE ÇALIŞACAĞIZ”

Elektrikli araçların kullanımıyla ilgili yeni bir vergi modeli oluşturmak gerekeceğine değinen Ergün, bu vergi modelinin oluşturulmasında Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını dile getirdi.

Bakan Ergün, bu vergi modelinin elektrikli araç kullanımını destekleyecek bir model olması gerekeceğine değinerek, şunları söyledi: ”Bunların şarj edilmesiyle ilgili şarj istasyonları konusunda özellikle yerel yönetimlerimiz, belediyelerimiz belki yeni model çalışmalar gerçekleştirecekler. Zaten onunla ilgili de bazı çalışmalar var. Bazı kamu filolarının elektrikli araçlardan oluşturulması gibi çalışmalar olacaktır”

Ergün, bu konuda elektrikli araç teknolojisinde hem araçların üretimi hem pil teknolojisinin geliştirilmesi gibi çalışmalarda Türkiye’nin önemli bir merkez olabileceğini ifade etti.

”ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER BİZİM İÇİN FIRSAT…”

”Elektrikli otomobil Türkiye için bir fırsat. Bu fırsatı değerlendireceğiz” diyen Ergün, bunun için sektöre bazı teşvikler verilmesi gerektiğini, EKK’dan çıkacak Strateji Belgesi’nde de o tür teşviklerin yer alacağını anlattı.

Ergün, Türkiye’nin bu çalışma ile otomotiv sektöründe özellikle de elektrikli otomobil konusunda önemli mesafe kat etmiş olacağını bildirdi.

Sanayi Bakanlığı olarak EKK’ya Türkiye’nin sanayi stratejisini, kimya sektörünün sanayi strateji belgesini, otomotiv sektörünün strateji belgesini, demir-çelik sektörünün strateji belgelerini gönderdiklerini anımsatan Ergün, önümüzdeki günlerde EKK’daki en önemli gündem maddelerinin kendileri açısından strateji belgelerinin görüşülüp karara bağlanmasının olacağını belirtti.

Kaynak: internethaber.com

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: