Elektrikli otomobil bu asrın en büyük şansı, dünyayı ve insanlığı ileriye taşıyacak
21 Kasım 2010Elektrikli otomobil bu asrın en büyük şansı, dünyayı ve insanlığı ileriye taşıyacak
Gelecek yıl Bursa’da Türkiye’nin ilk seri elektrikli otomobil üretimine geçmeye hazırlanan Oyak Renault’nun Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, bu teknoloji için “çağın fırsatı” derken, “Eşsiz bir şans. Otomobil elektrikle birlikte yeniden insanlık ve dünya için bir ilerleme kaynağı olacak” dedi.
SOYLU ve Cengiz Danışmanlık tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız ve uluslararası otomotiv kongresi ‘automotivİST’ 8 Aralık’ta kapılarını ‘Otomotivde Enerji Dönüşümü ve Emisyon’ temasıyla 3’üncü kez açacak. Hürriyet’in de sponsoru olduğu, açılışını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un yapacağı kongrenin tanıtımı dolayısıyla yapılan toplantıda, otomotiv üst yöneticileri elektrikli araçlar ve çevreye duyarlı teknolojiler konusunda farklı görüşlerini paylaştı.
Dünya için bir ilerleme
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, amaçlarının sıfır karbondioksit emisyonlu araçlar üretip bunları herkesin kullanımına sunmak olduğunu belirterek, “Yeni bir çığır açan bu teknoloji, otomotiv endüstrisinin belki de son yüz yıl içinde yakaladığı en büyük fırsat, eşsiz bir şans” diye konuştu. Günümüzde otomotiv sektörünün büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını kaydeden Tunalıoğlu, Renault olarak otomobilin yeniden insanlık ve dünya için bir ilerleme kaynağı olmasını istediklerini belirtti.
Yenilenebilir enerji kullanılmalı
Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Emir Ali Bilaloğlu ise elektrikli otomobillerin gelecekte şehir içerisindeki çözümlerden biri olacağına işaret ederek şunları söyledi: “Elektrikli araçların hakikaten tam anlamıyla çevreye katkısı olabilmesi için elektrik üretiminde de yenilenebilir enerjinin kullanılması lazım. Konvansiyonel olarak üretilmiş elektrik ile bu araçları beslerseniz, bunların çevreyi koruma özellikleri azalacaktır. Automotivİst’in bütün bu süreci inceleyip, tartışıp çözüm önerileri çıkaracağımız bir kongre olmasını diliyorum.”
Elektriği hibrit’ten daha çok biliyoruz
GfK’nın Autoshow’da yaptığı bir araştırmanın ön sonuçlarını paylaşan Türkiye Kıdemli Sektör Yöneticisi Eda Aybaba Çelik, otomobil kullanıcıları “çevreci” oldukları için değil, “tasarruf sağladığı” için yeni nesil yakıtlara sıcak baktığına dikkat çekti. Kullanıcıların yine de temkinli olduğunu belirten Çelik, “Sürecin gelişimini bekleyip görerek yeni nesil yakıt kullanan bir otomobil satın alıp almamaya karar verecekler” didi. Çelik, “çevreci araç” dendiğinde ise elektrikli otomobillerin hibritlerden daha fazla bilindiğini, bunun da son dönemde yapılan açıklamalardan ve hibrit teknolojisinin daha karışık olmasından kaynaklandığını söyledi.
Hibritlere destek verilmeli
ELEKTRİKLİ araçların önümüzdeki 10 yıl gibi bir süreçte dünya araç trafiğinin yüzde 1’ine ulaşamacağı öngörülerini aktaran Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, hibrit teknolojilerinin ise 13 yıldır dünya genelinde satışa sunulduğunu ve dünyanın birçok ülkesinde vergi teşvikleriyle ödüllendirildiğini söyledi. Bozkurt, “Kyoto protokolüne imza koymuş bir ülke olarak bu konuda henüz bir adım atılmamış olmasını ciddi şekilde düşündürücü buluyoruz” diye konuştu. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux ise, çevreye saygının bizlerin ve çocuklarımızın geleceği için çok büyük önem taşıdığını belirtti.