Otomotivciler zam için pusuya yattı

Otomotivciler zam için pusuya yattı

01 Ağustos 2011 0 Yazar: ElektrikliOto

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, 2.50 liraya dayanan euronun otomotiv sektörünü korkuttuğunu belirterek, “Euroda yüzde 8’lik artışı fiyatlara yansıtma konusunda herkes kara kara düşünüyor. Kimse müşteri kaybetmek istemiyor. İlk hangi marka zam yapacak diye herkes radarını açtı. Birbirimizi kolluyoruz” dedi. Keklik, Temmuz’da pazarın 70 bin adetler seviyesinde çıkacağını belirtti.

Son 1.5 ayda yüzde 8 oranında değerlenen ve 2.50 liraya dayanan euro yüzünden markalar, fiyat etiketlerini değiştirmek için harekete geçti. Ancak müşteri kaybetmek isteyen şirketler zam için birbirini kolluyor.

Ampera’nın Hollanda’nın Amsterdam şehrindeki tanıtımında sorularımızı yanıtlayan Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, artan kurun otomobilcileri tedirgin ettiğini belirterek, “Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutmaya yönelik aldığı kararlar ile taşıt kredisi faizleri psikolojik sınır olan yüzde 1’in üzerine çıktı. Üzerine bir de Türk Lirası’nın değer kaybı eklendi. Bu araç fiyatlarına yüzde 8’e yakın ek maliyet getirdi” diye konuştu. Eurodaki artışı fiyatlara yansıtma konusunda tüm markaların kara kara düşündüğünü ifade eden Keklik, kimsenin tüketicileri ürküterek kaçırmak istemediğini belirtti.

Keklik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Euronun bir anda bu kadar artacağını beklemiyorduk. Yavaş yavaş olunca kimse tedirgin olmuyor, şimdi ise yeni vereceğimiz siparişin maliyeti yüzde 8 artacak. Şirketler zam için birbirini kolluyor, herkes kulaklarını dikti, radarlarını açtı… İlk hangi marka zam yapacak, ne kadar zam gelecek… İlk etapta bayiler zam yerine yapacağı indirimden vazgeçerek durumu kurtarma yolunu seçecektir.”

Alınan önlemlerle satışların vites küçültmeye devam ettiğini belirten Özcan Keklik, Temmuz ayında toplam pazarın yaklaşık 70 bin adetlerde gerçekleşeceğini ancak bu rakamın da mevsimsel olarak iyi olduğunu kaydetti. Keklik, Ağustos’ta ise ramazan nedeniyle pazarın durgun geçmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Türkiye 5’inci büyük pazar

Opel Türkiye’nin bu yıl 50 bin adedin üzerinde satışa ulaşacağını söyleyen Keklik, markanın hedeflerini şöyle anlattı: “Yerli Combo bize güç katacak. Ürün gamımız genişliyor. Önümüzdeki 3 yıl içinde 2000 yılında kırdığımız rekoru geçmek istiyoruz. Bu da 70 bin adetlik satış demek. Türkiye bu yıl Opel’in en büyük 5 pazarından biri olacaktır. İspanya’yı sollayıp Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den sonra biz geleceğiz.”

Bakan Ergün yatırım için Opel’le görüşecek

Özcan Keklik, Kasım’dan itibaren Tofaş’ın yeni Combo’nun üretimine başlayacağını ve 2000’de son erdirdiklerini üretime dolaylı da olsa geri döneceklerini söyledi. Yılda 40 bin Combo’nun üretileceğini hatırlatan Keklik, “Bunun Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün açısından yetersiz olduğunu biliyoruz. Opel’den yeni yatırım istiyorlar. Temmuz’da Opel üst yönetimi Türkiye’ye geldi, bu talebi ilettim. Onlar da buluşmaya onay verdi. Yatırım Ajansı ile Opel yetkililerini önümüzdeki dönemde bir araya gelecek” dedi.

Combo, Doblo’dan % 4 daha pahalı olur

Şubat 2012’de piyasaya sunacakları Combo’dan iç pazarda satış hedeflerinin 1.000-2 bin adet olduğunu belirten Özcan Keklik, aracın fiyatının aynı platformda üretilen Fiat Doblo’ya göre yüzde 4 yukarıda olabileceğine işaret etti. Keklik, “Fiyatta Premium marka farkı olacaktır. Combo’yla gerçek atağımız 2013’te olacak” açıklamasını yaptı.

Küçük SUV modeli geliyor

Opel Türkiye, model atağına kalkıyor. Özcan Keklik, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde yeni Astra Sedan’ın satışına başlayacaklarını, en büyük sürprizlerinin ise mini bir SUV modeli olacağını açıkladı. Keklik, “Araç Opel Antara’dan daha ufak. VW Tiguan, Skoda Yeti, Nissan Qashqai’ye rakip olacak. Küçük SUV, Chevrolet’yle aynı platformda Güney Kore’de üretilecek. Araçta küçük motorlar yer alacak oldukça iddialıyız. 2012’nin son çeyreğinde yollara çıkacak” dedi. Keklik bunun yanı sıra bu yıl Astra GTC’nin piyasaya sunulacağını, Ekim’den itibaren Insignia’nın 1.4 litre otomatik versiyona kavuşacağını aktardı. Opel’in 2013’ten itibaren Fiat 500, MINI gibi retro tasarıma sahip bir model üretmeye başlayacağını ve 2014’te de yeni Agila’nın satışa çıkacağını söyledi.

Elektrikli Ampera, İstanbul’dan Ankara’ya 30 liraya gidiyor

Opel’in elektrikli otomobili Ampera’nın test sürüşleri Hollanda’nın Amsterdam şehrinde gerçekleşti. Ampera’nın bu ülkede tanıtımının nedeni Hollanda devletinin elektrikli araçlar verdiği büyük önem ve destek. Devlet elektrikli otomobil satın alan bireysel kişilere 6 bin euro, tüzel kişilere 14 bin euro teşvik veriyor. Opel Ampera, normal elektrikli araçlardan farklı… Otomobilde elektrikli motorun yanı sıra jeneratör görevi gören bir de benzinli motor bulunuyor. Elektrikli motor oldukça güçlü. 150 beygir güç ve 370 nm tork üretiyor. Ampera, gaza bastığınız zaman adeta ok gibi fırlıyor. 1.4 litrelik benzinli motor ise 86 beygir gücünde.

Hibridden çok farklı

Otomobil sadece batarya yardımıyla 40-80 km arasında yol katedebiliyor. Biz 64 kilometre yol gidebildik… Tabii yol ve hava şartları önemli. Çünkü aşırı sıcak ile soğukta batarya boşalabiliyor. Opel’in yaptığı araştırmaya göre, otomobil kullanıcılarını yüzde 80’i günde 60 kilometrenin altında yol yapıyormuş, Ampera da bundan yola çıkılarak ortaya çıkmış. Benzinli motorla birlikte Ampera 500 kilometreden fazla mesafe katedebiliyor. Araçta benzinli motor jeneratör görevi görüyor. Bir anlamda elektrik jeneratörünü tahrik etmek için Ampera’nın menzil genişleten motoru kullanılıyor. Bataryanın enerjisi tükendiğinde bu motor elektrik sağlayarak, jeneratöre iletiyor, o da aracın enerjisini sağlıyor. Bu sayede benzinli motorun yakıt tüketimi düşüyor. 100 kilometrede 1.6 litre yakıyor.

Ampera özellikleriyle hibrid araçlardan da ayrışıyor. Hibridler tam araç performansı sağlamak için her iki kaynağa yani motor ve aküye ihtiyaç duyuyor. Örneği hibridler 50 km hıza kadar bataryadan güç alıyor daha yüksek hızlarda benzinli motoru kullanıyor. Ampera gibi genişletilmiş menzilli elektrikliler aracın elektrikli itiş gücü ünitesi ile çalışması bakımından hibridden veya plug-in hibrid modelinden farklı.

Ampera sadece batarya gücüyle havaya karbondioksit salmıyor. Benzinli motor devreye girdiği zaman da bu oran çok sınırlı. 100 km’de 40 gramdan daha az karbondioksit salınımını gerçekleştiriyor.

Aracın çalışması tamamen sessiz, anlamıyorsunuz bile. Ampera’nın gösterge panelinden araçla ilgili tüm detaylar yer alıyor. Verimlilik hesabını ekrandan yapıyorsunuz. Yeşil renkli pil sembolünden ne kadar elektrik tükettiğiniz anlaşılıyor. Ampera’yı nasıl tasarruflu kullanacağınız yani ne kadar daha fazla mesafe katedebileceğiniz en sağdaki küçük toptan belli oluyor. Sürüş esnasında yeşil renkli topun ne yukarı ne de aşağıya gitmemesi lazım. Top ne kadar dengede kalırsa o kadar elektrik tasarrufu sağlanıyor. Bu da 90 km hızın üzerine çıkılmaması demek. Ampera’nın maksimum 160 km hıza ulaşabildiğini belirtelim.

100 km’de 3.12 TL harcıyor

Peki Ampera’nın avantajları nedir? Otomobili diğer elektrikli araçlarla kıyasladığınız zaman yolda kalma şansınız yok. Çünkü bataryadaki güç bittiği zaman menzili genişletilmiş mod yani benzinli motor devreye giriyor ve 513 kilometre mesafeye kadar gidilebiliyor. Bu rakam tamamen elektrikli araçlarda henüz maksimum 160 kilometre. Ampera normal evdeki bir priz sayesinde 4 saatte tam olarak doldurulabiliyor. En önemlisi de yakıt tüketimiÖ Otomobil, benzin fiyatlarının 4.50 liraya yaklaştığı şu günlerde adeta can simidi olacak. Ampera 100 kilometrede 16 kwh harcıyor. Bu da (meskende 1 kwh=19.488 kuruş) 3.12 liraya denk geliyor. Gece şarj ederseniz, fiyat (gece 1 kwh=11.042 kuruş) neredeyse yarı yarıya düşüyor ve 1.76 lira oluyor. 1.4 litrelik motora sahip benzinli bir otomobil ortalama 7-8 litre yakıt harcıyor. 100 kilometrede maliyet 34.6 liraya ulaşıyor. Ortalama 5 litre yakan bir dizel bir aracın 100 kilometredeki yakıt maliyeti 18.7 lira. Görüldüğü gibi Ampera’nın yakıt maliyeti benzinliye göre 11’de bir, dizele göre 6’da bir. İstanbul’dan Ankara’ya 453 kilometrelik yolu Ampera’yla sadece 30 liraya gidebileceğinizi ekleyelim. Hesap şöyle: Ampera’nın elektrik gücüyle 60 kilometre (3.12 lira), geriye kalan yaklaşık 400 kilometre (27.7 lira) benzinli motorla yapılabiliyor.

2012 yılında yollara çıkacak

Opel Ampera, bu yılın Eylül ayından itibaren Avrupa’da satışa sunulacak. Otomobil Türkiye’ye Nisan-Haziran 2012 arasında gelecek. Ampera’nın Avrupa fiyatı 42 bin 900 euro olarak açıklandı. Buna batarya dahil (diğer elektriklilerde batarya için aylık kira bedeli ödeniyor). Özcan Keklik, Ampera’nın elektrikli bir araç olarak mı yoksa normal bir benzinli otomobil gibi ithal edileceğini henüz bilmediklerini belirterek, “Önümüzdeki günlerde aracın vergisi için Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile görüşeceğiz. Eğer araçtaki yedek benzinli motor nedeniyle ÖTV’si (motor gücü 85-120 kilovat arasındakilere yüzde 7 vergi uygulanıyor) düşük olarak getirebilirsek 50 bin euroya satabiliriz. Benzinli otomobil vergisiyle ise bu rakam 60 bin euro olur” dedi. Ampera’da büyük satış hedefleri olmadığını aktaran Keklik, aracın marka imajı için önemli olduğunu vurguladı. Keklik, yılda 100-150 adet Ampera satmayı hedeflediklerini söyledi.

http://haber.gazetevatan.com/otomotivciler-zam-icin-pusuya-yatti/391688/44/Otomobil

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Related Images: