ASELSAN elektrikli otomobil ve 5G’nin peşine düştü
06 Ekim 2014ASELSAN Almanya, Hindistan ve Güney Kore’deki silikon vadilerine Ar-Ge merkezi açmak için kolları sıvadı. 5G iletişim teknolojisi konusunda da çalışmaya başlayan şirket, yerli marka elektrikli otomobilin motor dahil tüm elektronik parçalarını üretmek istiyor.
Türkiye’nin önemli savunma sanayii firmalarından ASELSAN, dünyaya açılmaya devam ediyor. Bunlarla ilgili bilgi veren şirket yetkilileri, dünyanın değişik yerlerindeki silikon vadilerinde Ar-Ge merkezleri açmak için harekete geçtiklerini duyurdu.
ÖZEL OFİSLER AÇACAK
Almanya, Hindistan ve Güney Kore’nin bu alanda atılan adımların ilk noktaları olduğunu belirten yetkililer, ayrıca dünyanın her yerinde temsil edilmek için ofisler açmak amacında olduklarını vurguluyor.
“Küresel çapta örgütlenme modeli” olarak adlandırılan sistem ile Kuzey ve Güney Amerika, Kuzey-Güney-Orta Doğu Afrika, Asya ve Pasifik’te ofisler kurulacak.
Şirket, elektrikli otomobilde “kritik teknoloji” üretimine de hız verme peşinde. Verilen bilgiye göre ‘temel teknolojiler’ olarak ifade edilen pil, akü yönetim ve motor kontrol sistemi, stabilizasyon yöntemi gibi çalışmalar da şirket tarafından yürütülecek.
‘İÇTEN YANMALI’ BİTTİ
Bu kapsamda yerli marka otomobil için elektrikli motorda karar kılındı. İçten yanmalı motor çağının bittiği tespitinde bulunan uzmanlar, elektrikli araçlar için motor dahil en kritik üretimlerin şirket bünyesinde yapılabilceğini ifade ediyor.
‘GECİKİRSEK 250 MİLYAR DOLARLIK BÜTÇE GEREKİR
ASELSAN, iletişim teknolojileri kapsamında 4G için millileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, 4G’ye geçilmek istendiğinde 25 milyar dolarlık bir kaynağın ağlara, ağ anahtarlarına (switch) ve patentlere ayrılmasına ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
ÇOK GENİŞ BANT TEKNOLOJİSİ
Şirket, 5G konusunda da çalışmalara başladı. 5G ile ilgili olarak hazırlanan değerlendirme raporunda, “5G, dünyanın üzerinde yoğunlaştığı çok geniş bant teknolojisi. Henüz gündemde değil ama orada çok büyük miktarda kaynak transfer etmek gerekiyor” ifadeleri yer aldı. 5G teknolojisi için şu an çalışma yapılmaması durumunda yapılan hesaplamalara göre ileride 250 milyar dolar gibi bir bütçeye ihtiyaç duyulacak.
Ömer OZAN- BUGÜN GAZETESİ