Elektrikli araç kazalarına müdahale anında “elektrik şoku” tehlikesi
03 Ocak 2013Tamamen elektrikle çalışan ya da benzin-elektrik motorlarının karıştığı kazalarda ciddi tehlikelerin oluşabileceği özellikle lityum içeren pillerin tehlikesi konusunda bilinçli kullanıcılar arasında konuşulsa da, endüstri tarafından pek gündeme getirilmiyordu.
ABD’de “Otomotiv Mühendisleri Odası” diyebileceğimiz gurup, kaza sonrası olaya müdahale etmek isteyenleri, yüksek voltaj nedeniyle elektrik şoku tehlikesi bekleyebileceğini gündeme getirmiş.
Örneğin ABD’de 2012 senesi içerisinde 435.000 elektrikli araç satılmış (melez araçlar da bu rakama dahil). Bu rakam geçen seneye göre %53 daha fazlaymış ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda katlanarak artması bekleniyor.
Araba üreticilerinin bu konuda alacağı önlemler yeni modellerle daha da fazla artacak gibi. Örneğin kaza anında devreye giren hava yastıkları gibi, kaza anında elektrik sistemini devre dışı bırakan bir tertibatın arabalara entegre edilmesi öneriliyor.
Nissan, LEAF modelindeki pilleri çelik bir kasa içerisine yerleştiriyor ve kazayı algılayarak elektrik akımını kesen sistemi kullanıyor. Ford ise, Focus EV modelinde kaput ve kapıda yüksek voltajın olduğunu belirten amblemler yerleştiriyor.
Otomobil üreticilerinin kaza anından olaylara müdahale eden itfaiye gibi birimleri eğitilmesi şu anda ABD’de gündemdeymiş.
Elektrikli araçların kaza esnasında çıkartacağı sorun sadece yüksek gerilim tehlikesi değil. Kullanılan lityum tabanlı pillerin aynı zamanda yanmaya da meyilli olduğunu unutmamak gerekiyor. Örneğin Chevrolet Volt, 2011’de yapına kaza testlerinde pilleri kazada yanmıştı. Renault’un kullandığı lityum polimer piller ise son derece yanmaya müsait yapıya sahipler.