Güney Koreli bilim adamları daha hızlı dolabilen Li-Ion bataryalar üzerinde çalışıyor
20 Ağustos 2012Güney Koreli bilim adamları, son kullanıcı açısından henüz yaygın kullanıma geçme imkanı bulamayan elektrikli araçların şarj süresini düşürecek yeni bir batarya teknolojisi üzerinde çalışıyor.
Ulsan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü bilim adamları, batarya bileşenlerini içinde grafit bulunduran bir çözelti içerisine yerleştirdiler. Bu grafit daha sonra karbonlaşarak bataryanın elektrotları boyunca yoğun bir iletken ağ oluşturdu. Böylece bataryanın enerjiyi tutan partikülleri aynı anda tekrar şarj olmayı başardı. Klasik bataryalarda bu partiküller dışarıdan merkeze doğru şarj olabiliyor ve dolum süresi de uzuyor.
Bu dönüşüm sayesinde elektrikli araç bataryaları geleneksel yeniden şarj olabilen bataryalara göre 30’da bir veya 120’de bir hızında şarj olabiliyor. Keşif sonucunda, batarya üretimindeki materyal kullanımının tamamen değişeceği belirtiliyor.
Enstitüde görevli profesör Cho Jae-phil, araştırmanın hali hazırdaki Li-Ion bataryaların sınırlamalarını aşmayı başardığını ifade ediyor. Ekibin yeni hedefi elektrikli araçlar için 1 dakikadan az bir sürede dolabilen ikincil bir batarya geliştirebilmek.
Elektrikli araçların en büyük handikaplarından birisi olan tek şarjla uzun mesafe kat edememek, bu araştırma ile tarihe karışabilir ve araçların popüler olmasını sağlayabilir.