Lastiğe yüklenen basıncı, elektrik enerjisine dönüştüren sistem geliştirildi
13 Aralık 2011Ankara’da yaşayan işletmeci Erhan Atalay, araçların hareket sırasında lastiğe yüklediği basıncı elektrik enerjisine dönüştürerek sürekli şarj olma ihtiyacını ortadan kaldıran sistem geliştirdi.
Erhan Atalay’ın yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığı sistem, tekerlekli araçlarda jant üzerine yerleştirilen bir düzenek sayesinde tekerlek üzerine uygulanan basınçla birlikte ortaya çıkan mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek aracın birimlerine aktarıyor.
Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdiği sistemin araçlarda yakıt kullanımını minimuma indirdiğini, elektrikli araçların ihtiyacı olan elektrik enerjisinin ilk etapta yüzde 80’ini karşıladığını, bu oranı artırmak için çalıştığını söyledi.
Erhan Atalay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenen projesinin Yıldız Teknik Üniversitesince (YTÜ) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Edirnekapı Garajı’nda bir İETT otobüsünde denendiği belirterek, ”Edirnekapı İETT otobüs garajında 6 ay boyunca YTÜ ve İETT mühendisleriyle birlikte sistemi denedik. Ürettiğimiz prototipin elektrik ürettiği kanıtlandı. Bu sistem tekerleği olan her türlü araca uygulanabilir” diye konuştu.
Sistemin elektrikli araçlarda şarj olma ihtiyacını ortadan kaldırdığını ifade eden Atalay, ”Elektrikli araçların tükettiği enerjinin yüzde 80’e yakınını bu sistem karşılayacak. Yani araç, ihtiyacı olan elektrik enerjisini kendisi üretecek. Biraz iddialı olacak ama bu sistem araçta yakıt tüketimini zamanla sıfıra indirecek. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Geliştirdiği sistemin patentini aldığını ifade eden Atalay, şunları söyledi:
”Bu sistem aslında tekerlekten ibarettir. Yani bütün enerjiyi bu tekerlek üretiyor. Aracın üzerindeki yükün tekerleğe baskı yapmasıyla sürekli hava basıncının yer değiştirmesi sonucu oluşan mekanik enerji var. Bu mekanik enerjiyi sistem elektrik enerjisine dönüştürüyor. Kısaca ifade etmek gerekirse jant üzerine kurulan düzenek sayesinde aracın üzerindeki yük tekerleklere baskı yaptığı sırada tekerlekte ezilme olur, bu ezilme tekrar yerine geldiğinde lastiğin üzerindeki mekanik algılayıcılar bunu algılayarak elektrik enerjisine çeviriyor. Oluşan enerji aracın çeşitli yerlerine aktarılıyor.”
YTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa İme ise sisteminin denemelerde 50 kilometre hızla giden bir araçta enerji ürettiğinin tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
”Üretilen prototipin 50 kilometre hızda elektrik ürettiği tespit edildi. Üniversite bünyesinde 5 kişilik heyet kurduk. Saatte 120 ile 180 kilometre arasında giden araçta ne kadar elektrik enerjisi elde edilecek onu ölçeceğiz. Bu ölçümlerden de pozitif netice almamız durumunda detaylı bir bilimsel makale yayınlayacağız. Uygulamalarda elde edilen elektrik aküye yüklenip kullanılabilirse hibrit arabalar sadece çalıştığı sırada aküden beslenecek, yola çıktıktan sonra bu mekanizmadan elde edilecek enerji sayesinde araç hareket edecek. Yani uygulamada elde ettiğimiz elektrik aküye yüklenip kullanılabilirse hibrit arabalarda akü hiç tükenmeden aracın gitmesinin sağlanacağını düşünüyoruz.”
Gerçekten güzel bir proje. Acaba bu düzeneğe ayrıca güneş panelleri de eklense, tabii ince ve araçta yer kaplamayacak şekilde aracın enerji sorunu daha da halledilmiş olmaz mı?
Hatta bir teknoloji haberinde okumuştum, nefes alıp verişimizi elektrik enejisine çeviren bir küçük sistem geliştirilmiş, bunu araçta büyük ölçekli olarak düşünülse nasıl olur acaba? Bence enerji elde etmek istendikten sonra çok yol bulunabilir.
Herşey güzel hoş bunlar yeni düşünülmüş şeyler değil mühim olan günlük hayata geçirilmesi tabii, fakat bunu yapabilmenin ellerinde petrol gibi hammedesini bulunduran ülkelerin bu cesaretli insanlara karşı tutumlarının önünde durup koruyabilmemiz gereğidir.Tıpkı aselsan da çalışan o 3 fizikçiye düzenlenen suikast gibi..
Bu patentini almış olduğunuz proje aklıma geldi bir otobüs yolculuğunda düşünürken.Ben “hiç enerji petrol kullanmadan veya elektirik tüketmeden nasıl yaşarız?” sorusunun cevabını ararken aklıma gelmişti böyle bir proje.Cevap olarak da “acaba arabalar kendileri üretir mi?” evabı aklıma gelince “BULDUM!!” dedim.Biraz bişeyleri şekillendirmeye çaloşıyordum kandimce,biraz araştırayım dedim yapanlar var mı diye.Ve sizler yapmışsınız ve yapıyorsunuz..Tebrik ediyorum vatana millete hayırlı olur inşallah.Çalışmanızda başarılar dilerim.Vatanım ve milletim adına çok büyük bir prıoje olduğu kanaatindeyim.
Aracin alt kismina yerlestirecek hava akimini genisten dara aktarip olusan basincla enerji elde edilemezmi ?
Bu dediğiniz ile bir enerji oluşturabilirsiniz fakat havanın genişten dara geçmesi sırasında rüzgara karşı bir direnç oluşturacağı için bu sefer aracın hızını koruması için daha çok enerji gerekecektir.
Bulunan bu basınç sistemin güzelliği her halükarda harcanan bir enerjiyi ziyan etmiyor olması. Yani biz oradan elektrik alsak da almasak da araba yere o basıncı uygulamak zorunda 🙂
Biri de cikip demiyor ki bu uretilen enerji yakilan benzinden geliyor; bir cepten alip öbur cebe koy? Onun yerine bagla iki tane dinamo tekerlere olsun bitsin bu mantiga göre…
Arkadaşım sen tekerlere dinamo koyduğunda rulmanlar başlı başına bir direnç oluşturacak, zaten proje sahibi arkadaş %80 lik bir üretimden bahsediyor. prendev motoru dahi bişeylerden güç almakta. arkadaşımızın projesi %80 lik bir geri dönüşüm yolu bulmuş yani tebrik etmek gerekir
şu an için taze haber varmı?aracımda deneme çalışmasına katılırım.hatta üretilen elektiriği şık bir elektirik motorlu janta direk aktarıp yürüme olur