Okul imkanlarıyla elektrikli oto yaptılar
14 Mart 2012Kayseri’de bir meslek lisesinin öğretmen ve öğrencileri, çorap örme makinesinden sökülen motorla, hurda bir aracı elektrikli otomobile dönüştürdü.
Kayseri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin Elektrik ve Elektrik Bölümü öğretmenleri Mehmet Şahin ve Mustafa İçöz, öğrencilerin desteğiyle eski bir otomobilin kasasını elektrikle çalışan otomobile dönüştürmeyi başardı.
Geçen yıl düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF) için hazırlanan elektrikli otomobil, yaklaşık 8 bin liraya mal oldu.
Hurda bir otomobil alınarak yapımına başlanan otomobilin mekanik ve elektrik aksamı tamamen okul imkanlarıyla yenilendi.
Bir şarjda 160 kilometre yol alabilen otomobilin motoru ise çorap örme makinesinden sökülen elektrik motorundan yapıldı.
Okul Müdürü Durmuş Payas, geçen yılki METEF’e elektrikli otomobil projesiyle katılmak istediklerini ve bunun için yola çıkan öğretmen ve öğrencilerine destek olduklarını söyledi.
Yeni Sanayi Sitesi’nden bin 200 liraya aldıkları hurda bir otomobili tamamen okul imkanlarıyla elektrikle çalışan otomobile dönüştürdüklerini ifade eden Payas, şöyle konuştu:
”Şimdi elektrikli otomobil üretilmeye başlandı. Ama biz bu otomobili henüz elektrikli otomobil konuşulmuyorken yaptık. Tamamen kendi imkanlarımızla elektrikli otomobil ürettik. Mesleki eğitim kurumları olarak bizim teknoloji üreten merkezler olmamız gerekiyor.
Bunun için çalışmaya devam edeceğiz. Prototipini yaptığımız otomobil, daha da geliştirilebilir. Bu çalışmamızı belediye otobüslerinde de uygulamak istiyoruz.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile bu konuyu görüştük. Bize destek olacaklarını söyledi. Bize verilecek eski bir belediye otobüsünü elektrikle çalışır hale getirip halkımızın kullanımına sunmak istiyoruz. Bunu yapabilecek teknik donanıma ve tecrübeye sahibiz.”
Çorap örme makinesinden motor
Otomobilin yapımını üstlenen öğretmenlerden Mustafa İçöz, otomobili çorap örme makinesinden sökülen bir motorla hareket ettirdiklerini kaydetti.
Aracın yapımından eski mezunlarından da destek aldıklarını dile getiren İçöz, şu bilgileri verdi:
”Okulumuzun mezunu öğrencilerimizden biri çorap örme tezgahından sökülen motoru bize hediye etti. Otomobilimizi bu motordan aldığımız güçle hareket ettiriyoruz.
Aküden aldığımız doğru akımı alternatif akıma çeviren bir sürücümüz var. Radyo potu dediğimiz küçük bir ayarlamayla gaz pedalına bastığımızda motorun frekansını değiştirerek hızını ayarlıyoruz. Diferansiyel kullanmadan aracımızın hızını ayarlayabiliyoruz.
Bu sayede aracı ister vitesli ister vitessiz kullanabiliyoruz. Tam şarj olursa 2,5 beygir gücündeki motorla aracımız 80 kilometre hıza ulaşabiliyor ve 160 kilometre yol yapabiliyor. Motor gücü artırılır ve daha gelişmiş aküler kullanılırsa aracın hızı ve alacağı yol mesafesi artırılabilir.”
Öğretmen Mehmet Şahin de imkanları yetersiz olduğu için 14 amperlik 42 aküyü seri bağlayarak motor için elektrik ürettiklerini söyledi.
Bu tür motorlarda küçük hacimlerde 100-150 beygir gücünde motorlar yapılabileceğini ifade eden Şahin, ”Lityum batarya gruplarıyla uzun süreli ve daha performanslı motorlar yapabiliriz.
Okul imkanlarıyla 2,5 beygirlik bir motorla otomobili hareket ettirdik. Ancak, daha güçlü aküler ve daha güçlü motorlarla aracın performansını artırabiliriz” dedi.
Otomobilin vatandaşların ilgisini çektiğini de dile getiren öğretmenler, sanayide otomobile giydirme yapılırken vatandaşların dikkatini çektiğini, ”Başbakan’ın yapılmasını istediği yerli otomobil bu mu?” diye sorduklarını, kendilerinin de şakayla ”Evet bu, Başbakanımız yapın dedi, biz de yaptık” dediklerini aktardı.