Otobüsü fişe taktı, elektrikli tank için üretim sinyali verdi
17 Nisan 2012Savunma sanayi araçları, ticari otobüs ve minibüs üretimi gerçekleştiren Otokar, Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsünün üretimine başladı. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Elektrikli tank üretimini düşünüyoruz. Savunma sanayisinde taktiksel anlamda da önemli rol oynayabilir” dedi.
TÜRKİYE’nin ilk elektrikli otobüsünün üretimine başlayan Otokar, elektrikli tank üretmeyi de düşünüyor. Elektrikli otobüsü seri üretime hazır hale getirmek için 5 yıllık bir dönemde 1 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Bu teknoloji çevreciliğinin dışında, savunma sanayisinde taktiksel anlamda da önemli rol oynayabilir. İçten yanmalı motorlara sahip araçlar termal kameralara yakalanabilir. Elektrikli araçlar artık karayolu taşımacılığının izleyeceği yolun kesin bir göstergesi. Biz elektrikli motora sahip otobüs ar-ge’sinde elde ettiğimiz know-how’ı elektrik motor ile donatılmış tanklarda da kullanabiliriz. İlk milli tankımız Altay’dan sonraki adımımız elektrik motor ile donatılmış savunma araçları olabilir” dedi.
76 milyon dolar
2005-2011 yılları arasında üretimini gerçekleştirdikleri savunma sanayi ve ticari araçların dağılımının yarı yarıya olmasını hedeflediklerini anlatan Görgüç, şunları söyledi: “2002-2011 yılları arasında ortalama yüzde 26’lık
bir büyüme ile sürdürülebilir bir büyüme yakaladık. Ar-Ge harcamalarının ciro’daki payı yüzde 4.
Son 10 yıldaki toplam 76 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın sayılı tesisleri arasında olan dinamometreli iklimlendirme test odasına sahibiz. Araçlara -45 / 65 santigrat dereceye kadar istenilen koşullarda ortam ayarlayarak iklimlendirme testi yapabiliyoruz. Tasarladığımız araçlar, 5 kıtada, 20 ülkede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de aralarında olduğu 40’tan fazla kullanıcının Otokar markalı zırhlı araçları kullanıyor.”
Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra’nın yüzde 67 yerlilik oranına sahip olduğunu ve seri üretime hazır hale getirildiğini belirten Görgüç, şöyle devam etti: “Sipariş almaya hazırız. Önümüzdeki 6 ay boyunca hem yurt içi hem de yurt dışında belediyelere, idarelere ve yurt dışına aracın tanıtımını gerçekleştireceğiz. Şehir içi taşımacılığında kullanılan araçların emisyon değerleri 2050 yılına kadar sıfıra indirilecek. Bu noktada İstanbul’da karayolu ile yapılan toplu taşımanın yüzde 32.7’sinin otobüsler ile sağlandığını göz önüne alırsak, alternatif yakıtların önemi ortaya çıkıyor. Egzos emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri oldukça düşük olan Doruk Electra, 6-8 saat arasında tam şarj oluyor ve 280 kilometre mesafe kat edebiliyor. Bu sayede dizel motor ile çalışan bir belediye otobüsüne göre yüzde 90 oranında tasarruf sağlanıyor.”
Şehir içi taşıma boyut değiştirecek
ŞEHİR içi taşımacılığın 15 yıl içinde boyut değiştireceğini ifade eden Serdar Görgüç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 70’i şehirleşmiş bölgelerde yaşıyor olacak. Bu da şehir içi ulaşımda alternatif çözüm arayışlarını ve toplu taşıma ihtiyacını artıracak. Zirve saatler göz önüne alındığında, bir otobüs yaklaşık 150 kişiye kadar hizmet verirken, özel otomobillerin doluluk oranı ortalama 1.5 kişi. Diğer bir deyişle, bir otobüs ortalama 100 otomobilin kapasitesine
eş değer bir hizmet sunarken, trafikte 2 araçlık yer kaplıyor. Avrupa’nın Köln, Londra, Roma gibi büyük şehirlerinde 2050 yılına kadar sıfır emisyon bölgelerinin kurulması planlanıyor. Bu durum çevreye duyarlı ve temiz enerji kaynaklı elektrik tahrikli araçların kullanılmasını özendirecek ve sayısını artıracak.”