Tedbirler işe yaradı, otomobil satışları yavaşladı
18 Eylül 2011Toyota Pazarlama Satış A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yılın ilk üç ayına bakıldığı zaman Türkiye otomotiv pazarının 1 milyonlu rakamlara çok rahat koşacağını düşündüklerini belirterek, “Ancak alınan önlemler etkisini gösterdi. O, bir milyona giden pazar 850-870 binler civarında kapanacak gibi görünüyor. Bu da geçen yıla göre bir rekor…” dedi.
Bozkurt, hükümetin ekonomiyi soğutma tedbirlerinin işe yaradığını ve otomotiv satışlarının bir miktar yavaşladığını kaydetti.
Bozkurt, hükümetin ekonomiyi soğutma stratejisini desteklediklerini, Türkiye’nin uzun soluklu plan ve projelere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, kendilerinin bir yıl 1 milyon adete ulaşan, diğer yıl 100 bin adete düşen bir otomotiv pazarını istemediklerini, sektörde bu tür anlık iniş ve çıkışların hoş olmadığını, bu nedenle hükümetin aldığı kararların çok doğru ve olumlu bulduğunu anlattı.
Bu yılın ilk üç ayına bakıldığı zaman Türkiye otomotiv pazarının 1 milyonlu rakamlara çok rahat koşacağını düşündüklerini belirten Bozkurt, şunları söyledi:
“Ancak alınan önlemler etkisini gösterdi. O, bir milyona giden pazar 850-870 binler civarında kapanacak gibi görünüyor. Bu da geçen yıla göre bir rekor. Gerçi ilk başta soğutalım derken, durdurmayalım endişemiz vardı ama şu ana kadar gelen noktada bir durgunluk yok, soğuma yavaşlama var. Alınan önlemler etkisini gösterdi. O 1 milyona giden pazar tahmin ediyoruz ki 850-870 binler civarında kapanacak gibi görünüyor. Yani geçen yıla göre bir rekor olacak.
Ama geldiğimiz noktaya baktığımız zaman hiç öyle ölümcül bir tablo yok. 1 milyon adetlik pazarı Türkiye’nin zaten geçme potansiyeli var. bu yıl olmazsa önümüzdeki bir iki yıl içinde geçeriz. Ben bu yılın son çeyrekte otomobil pazarının hızlanacağını düşünüyorum. Ama geçen yıl kadar son çeyrekte pazar yüksek seyretmeyebilir. Ama Türk lirasının önümüzdeki dönemlerde şu andaki durumdan daha değerli olacağını düşünüyorum. Bu da otomobil satışlarına olumlu katkı sağlar. Ama böyle hurra bir otomobilde satış patlaması da beklemiyoruz.”
“HEDEFİMİZ; İLK ÜÇ MARKADAN BİRİ OLMAK…”
Ali Haydar Bozkurt, 2010 yılında Toyota Türkiye olarak 40 binin üzerinde bir satış yaptıklarını ve tarihi bir rekor kırdıklarını dile getirerek, 2011 yılı içinde, yılbaşında satış hedeflerinin 50 bin adet olduğunu, yılın ilk 4 ayında bu 50 binlik hedefin önünde gittiklerini, ancak Japonya’da yaşanan depremin bütün planlarını alt üst ettiğini ve kendilerine 6 ay kaybettirdiğini ifade etti.
Japonya’da yaşanan depremin kendilerine yarattığı olumsuz etkinin hala geçmediğini dile getiren Bozkurt, “Bu nedenle pazarın çok yüksek seyrettiği dönemde herkes araç satarken, biz de araç alamadığımız için istediğimiz kadar araç satışı yapamadık. Daha yeni yeni toparlanmaya başladık. Bu toparlanma süreci tahmin ediyorum yıl sonuna kadar sürecektir. Tahmin ediyorum yüzde 20 civarında bir kaybımız olur. Biz yılbaşında ortaya koyduğumuz 50 bin adetlik satış hedefine ulaşamayacağız. Yılı şu anda 42 bin adet gibi bir rakamda bitireceğimi tahmin ediyorum” dedi.
Bozkurt, Toyota Türkiye olarak hedeflerinin iç pazarda bir an önce 50 bin adetlik satış bandını geçmek olduğunu bildirerek, 5-10 yıllık planlarında Türkiye otomotiv pazarında ilk üç markadan biri olma hedefi bulunduğunu kaydetti.
Toyota tarihine bakıldığında, Toyota’nın iki üç tane büyük kriz yaşadığını, ancak bütün krizlerden büyük sıçrama yaparak çıktığını dile getiren Bozkurt, “Toyota’nın 2012 yılı bir toparlanma yılı olabilir. Ama 2013’ten sonra büyük bir sıçrama ile tekrar pazara döneceğini biliyoruz. Çünkü her krizden büyük dersler çıkartıp önlem alıyor. Bu krizle ilgili de çok iyi çalışmaları var. ben 2013 yılından itibaren dünyada tekrar Toyota’nın eskisinden daha güçlü bir şekilde geri döneceğini ümit ediyorum. Bütün çalışmalar bunu gösteriyor iyi bir hazırlık içerisindeyiz” diye konuştu.
“ELEKTRİKLİ ARACIN DAHA 20 YILI VAR”-
Bozkurt, Toyota’nın Prius modelinin 14 yıldır satışta bulunduğunu ve tam hibrid teknolojisi sahip bir araç olduğunu anımsatarak, Prius’un şanssızlığının Türkiye’de vergi sisteminin motor hacmine göre düzenlenmiş olmasından kaynaklandığını söyledi.
Hibrit teknolojilere bugün dünyanın bütün ülkelerinde ciddi vergi teşvikleri verildiğini ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:
Önümüzdeki dönemde aynı benzer teşviklerin Türkiye’de de uygulanmasını bekliyoruz. Hibrit otomobillerin elektrikli otomobillerle aynı vergi diliminden yararlanması için hükümet nezdinde de girişimlerimiz oldu. Şu anda otomotiv strateji belgesine bu konuda girdi. Fiili uygulama yok, belli bir tarih de yok ama strateji belgesi şu anda 2014 yılına kadar bir planı kapsıyor. Bu planının içerisinde hibrid ve elektrikli teknolojilerin desteklenme konusu var. Biz inşallah çok uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz. Yakın gelecekte hibrid teknolojileri ile ilgili bir teşvik programı açıklayacaklarını ümit ediyoruz.
Kaldı ki, 1997 yılında otomotiv pazarına ilk elektrikli aracı 1997 yılında biz yaptık. Elektrikli otomobil aslında hibridin daha basiti bir otomobil. Hibrid daha komplike bir araç. Biz zaten elektrikli otomobille başladık ama elektrikli otomobili yaparken gördük ki bir sürü zorlukları var kullanımında… Hibrid, elektrikli araçtan daha ileri bir teknoloji. Elektrikli araç kullanımının artması için daha 20 yıllık çok uzun bir dönem var.”
COROLLA’NIN YENİDEN TÜRKİYE’DE ÜRETİLMESİ…
Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın Corolla modelinin yeniden Türkiye’de üretilmesi gibi bir çalışmanın bulunduğunu belirterek, “Resmi bir açıklama henüz bize ulaşmadı. Ama şunu biliyoruz ki çok yüksek oranda olumlu sonuçlanacak. Yakın bir gelecekte olduğunu düşünüyorum. Belki gelecek yıl içinde bununla ilgili bir açıklama yaparlar ama kişisel beklentim olumlu sonuçlanacağı yönünde…” diye konuştu.