Yeni teşvik sistemini Başbakan önümüzdeki hafta açıklayacak
09 Şubat 2012Almanya’nın başkenti Berlin’de 31 ülkeden 47 dış ticaret müşaviriyle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik belgesini önümüzdeki hafta Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunacaklarını söyledi.
Çağlayan, “Sayın Başbakan, bunun açıklamasını yedi düvele ilan edecek.” dedi. Dış ticaret müşavirleriyle teşvik belgesinin içeriğini paylaşan Çağlayan, müşavirlerden belgeyi bulundukları ülkelerin büyük şirketlerine anlatmalarını da istedi. Çağlayan, teşvik belgesini oluştururken tüm bakanlıkları tek tek dinlediklerini kaydetti.
Yeni teşvik sistemi ile “yatırım avcılığı” yapılacağını ve Türkiye’deki yatırımları kolaylaştırıcı hazırlıklar içerdiğini belirten Çağlayan, Avrupa’da işlerini devredecek nüfusları olmayan şirketlere ortaklık, satın alma ya da yurtdışından ithal etmek zorunda kalınan belli sektörleri Türkiye’ye yönlendireceklerini söyledi. Bu kapsamda dünya ithalatının yüzde 96’sını yapan 73 ülke ile ilgili araştırmalar yaptıklarını, tüm bu ülkelerin ithalat listesinin ve ürün gruplarının ellerinde olduğunu dile getiren Çağlayan, “Bunlarla ilgili yeni teşvik sistemimizde de altyapı çalışmalarımız olacak. Artık elimde şu mal, bu mal var dönemi bitti. Artık arzı talebe göre yapmanın zamanı gelmiştir. Talebe uygun yüksek katma değerli bir teşvik sistemi oluşturuyoruz.” diye konuştu. Türkiye’nin yeni yatırım teşvik sistemi hakkında yurtdışından bazı firmaların ilgilendiğini de dile getiren Çağlayan, bugün içlerinde Kanada’dan, Çek Cumhuriyeti’nden ve Almanya’dan gelen 7-8 firma ile görüşeceklerini ve bu firmaları Türkiye’ye çekmeye çalışacaklarını kaydetti. Çağlayan, otomotiv, makine, demir-çelik, alüminyum gibi hammadde ithal ettiğimiz ürünlerde ciddi stratejik çalışma yapıldığı belirterek, sanayicilerden gelen talepler doğrultusunda 470 başvuruyu dikkate aldıklarını kaydetti.
Berlin’de dış ticaret müşaviriyle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Çağlayan, elektrikli otomobilin teşvikine ilişkin de bilgi verdi. Çağlayan, “Elektrikli otomobili Türkiye’deki yatırım teşviki oranında destekleyeceğiz. Pil teknolojisinin Türkiye’de yatırımı olacaksa destekleyeceğiz. Bataryanın hammaddesini üreten firmalar nereden bulacak? Şili’de oluyor mesela. Bunları Türk firmaları alabilecek mi? İşte bunların tedarikini sağlamaya dönük yatırım teşviki vereceğiz.” ifadelerini kullandı. Çağlayan, elektrikli otomobilin pilinin dışarıdan ithal edilmesi halinde bunun hiçbir anlam taşımayacağını vurguladı. Türkiye’de çok güçlü bir oto yan sanayi olduğunu söyleyen Çağlayan, “Yerli otodan kastımız, kendi tasarımımız ve her parçası Türkiye’de üretilen bir otomobil. Bundan sonra hamallık değil, işi yüksek katma değerli bir yapıya dönüştürmemiz lazım.” dedi.
Türk şirketlerine 200 bin dolarlık destek
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sistemi ile krizden dolayı kapanacak şirketlerle ortaklık ya da satın almanın yanı sıra onların markalarını, isimlerini alabilecek Türk firmalarına 200 bin dolar destekleme yapacaklarını söyledi. Çağlayan, “Yurtdışı yatırımları da artık Bakanlık ödeneğine aldık. Firmalar, Avrupa’da sahibi olmadığı için kapanacak şirketlerle ortaklık yaparken, onların marka ve dağıtım kanallarını kapsayacak yapıyı oluştururken yatırım yapma imkânı getireceğiz.” dedi.