Yeni Toyota Corolla’nın Üretim Hattından Çıkması
11 Temmuz 2013Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: “Bir kez daha teklifte bulunuyorum, Toyota’nın çok değişik modelleri var ve bir de ‘Toyota Sakarya’ modeli olmalı”- “Türkiye’de elektrikli araç yapma konusunda ayrı bir teşvik var. Eğer Türkiye’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Toyota yönetiminden “Sakarya modeli” bir otomobil üretmesini istedi.
Ergün, yeni model Corolla’nın hattan çıkış törninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de otomotiv sektörünün çok önemli hedefleri olduğunu anlattı.
Corolla sedan modelinin hattan inmesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Ergün, “Önemli bir yatırım. Ülkemizin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesine de önemli bir katkı sağladı. Bu üretim, Türkiye’nin otmotiv üretim merkezi olma hedefine büyük katkı sağlıyor” dedi.
Ergün, Türkiye’de iç pazarda otomobil tüketiminin her geçen gün arttığını aktardı.
İç pazardaki otomobil ihtiyacın ağırlıklı olarak ithalat yoluyla karşılandığına dikkati çeken Ergün, “600 binden fazla otomobil iç pazarda satılıyor ve bunun yüzde 78’i ithalat yoluyla karşılanıyor. Demek ki ülkemizde üretilen otomobiller, insanımızın talebini tam olarak karşılayamıyor” diye konuştu.
“Toyota’nın bu yatırımı, iç pazardaki ihtiyacı karşılamak adına çok önemli” diyen Ergün, “Yeni modellere hala ihtiyacımız var çünkü iç pazar sürekli gelişiyor. Yakın gelecekte iç pazardaki otomobil ihtiyacımız 1 milyona ulaşacaktır. Bu talebi göz önünde bulundurmalıyız” ifadesini kullandı.
-Toyota Sakarya model otomobil üretilmeli-
Bakan Ergün, Toyota’nın Sakarya fabrikasının önemli çalışmalar yaptığını ve ‘Sakarya modeli’ bir otomobil yapılmasını istedi.
Yeni model Corolla’nın 52 ülkeye ihraç edilecek olmasının önemli bir yatırım olduğunu vurgulayan Ergün, “Toyota gibi bir markanın uzun yıllar sonra Adapazar’ında üretilmesi çok anlamlı. Çok marka arabamız olmuştur ama benim en uzun bindiğim arabalardan birisi Toyota Corolla’nın Adapazarı’nda üretilen modelidir. Tam 6.5 yıl hiç birşey değiştirmeden kullandım. Hiç arıza bile vermedi” şeklinde konuştu.
“Türkiye, yatırımlar açısından çok cazip bir ülke” diyen Ergün, şöyle konuştu:
“Toyota’ya bir kez daha teklifte bulunuyorum, Toyota’nın çok değişik modelleri var ve bir de ‘Toyota Sakarya’ modeli olmalı. Burada tasarlanmış Sakarya modelini hem iç pazara hem de dünyaya üretmesinde fayda var. Bu modelin otomotiv pazarında çok başarılı olacağına inanıyorum. Toyota Sakarya, herkes için çok cazip olacaktır.
Önümüzdeki 10 yıl içinde otomotiv sektörünün 4 milyon adet üretime ulaşabilir. Bunun 3 milyonunu ihraç etmesi mümkündür. 10 yıl sonra otomotiv sektörünün 75 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşması mümkün. Bu hedefleri, yeni yatırımlarla geliştirmeli ve katma değeri artırmalıyız. Bunun için de araştırma ve geliştirme yapmalıyız. Yan sanayide özellikle değerli parçalar üretmeye çalışacağız.”
– “Yeni yatırımlar için en stratejik nokta Türkiye”
Bakan Ergün, Toyota’nın Türkiye’de 90’lı yıllarda üretim kararı alan bir firma olduğunu Türkiye ile yapmış olduğu işbirliğini model oluşturmada da yapması gerektiğini söyledi. İkinci işbirliği konusunun da Ar-Ge olması gerektiğine dikkati çeken Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye’nin bu potansiyelini Toyota görmeli ve bir merkez oluşturulmalı. Bu konuda teşvik oluşturmada Türkiye, dünyanın en iddialı ülkelerinden birisidir. Toyota’yı yeni bir merkez oluşturmaya davet ediyorum. Türkiye’de elektrikli araç yapma konusunda ayrı bir teşvik var. Eğer Türkiye’de hibrit araç üretimi ve Ar-Ge merkezi birlikte geliştirilirse ve bunu herhangi bir firma ya da Toyota yaparsa bizim de gereken destek mekanizmalarını oluşturmamız mümkün olacaktır.
Çevre dostu araçlar konusu çok önemli ve Toyota bu konuda en önemli çalışmaları yapan firma. Bu çalışmanın Türkiye’ye taşınması hem ülkemiz açısından hem de Japonya açısından çok önem. Japonya firmalarının başka ülkelerde üretim yapma ihtiyacını çok net görüyoruz. Sadece Japonya’da üretim yapıp dünyaya satmak mümkün değil. Yeni yatırımlar için en stratejik nokta Türkiye olabilir. Türkiye’nin üretim gücü ve yetişmiş insan gücü, Türkiye’de Ar-Ge ve üretime verdiği destekler, firmalar açısından çok önemli. İkimizin de kazanacağı bir işbirliği formülü bu ve çok önemli.”
Muhabir: Mehmet Özcan
Yayınlayan: Atakan Çelik
toyota gibi bir marka devi nasıl oluyorda dizel arabasında sınıfında çok geri kalıyor anlamıyorum dizelde hız sabitleme yok